Zingeving – wat is het en hoe belangrijk is het nou?

Zingeving, het lijkt op het eerste gezicht een beetje een oud, stoffig woord wat je niet vaak meer hoort. Toch komt het in andere vormen wel heel sterk in onze maatschappij terug. Denk maar aan de nadruk van populaire (en daarmee bedoel ik bij het grote publiek bekende en geaccepteerde) coaches, methodes, boeken, goeroes die de nadruk vinden op het vinden van ‘jouw why’. Of als je een wat minder bekende kant op gaat het vinden van je zielsmissie.


Voor mij zijn dat allemaal woorden, methodes, manieren van zeggen voor wat bedoeld wordt met zingeving. En persoonlijk vind ik Zingeving dan toch net wat lekkerder bekken. Gewoon normaal maar wel met diepgang. Dat past wel bij hoe ik in het leven sta en werk. “Gewoon” met beide benen op de grond maar wel met diepgang en met zingeving. En hoewel daar voor mij ook spiritualiteit, geloof bij komen kijken hoeft dat niet voor iedereen zo te zijn.


Even terug naar Zingeving. Want wat is dat nou precies? Het woord zegt al veel. Zin geving: het geven van zin. Zin in de vorm van betekenis, het geeft jou of dat wat je doet een diepere betekenis, het is belangrijk voor je, zinnig. Vaak ervaar je zingeving door iets wat je doet, dat kan via je werk zijn maar dat is niet de enige optie. Ik ken ook mensen die zingeving ervaren door het proberen een zo goed mogelijke ouder te zijn voor hun kind, of door lekkere dingen te koken of creatief bezig te zijn in hun vrije tijd.

Eigenlijk zijn er talloze manieren om zingeving in je leven te ervaren. En hoeft dit, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, niet per se via je werk te zijn. Werk is wel vaak de plek waarop mensen het voor het eerst missen of opmerken als zingeving ontbreekt. Het triggert vragen zoals: waarvoor doe ik dit eigenlijk? Wat brengt het mij behalve geld? Wat breng ik anderen? Waarom is dit werk belangrijk voor mij? Ervaar ik wel voldoende voldoening? Heb/wil ik nog meer (te) bieden in dit leven?


Deze vragen leiden ons gelijk naar waarom zingeving zo belangrijk is: omdat we hier allemaal iets eigens bij te dragen hebben op de wereld. Ja, zelfs al ben je één van de zoveel bakkers, psychologen, stratenmakers, accountants noem maar op, dan nog heb jij iets te brengen op jouw manier. Jouw unieke manier en jouw unieke aanwezigheid. Dat is iets daar kan je in geloven of niet. Maar feit blijft dat steeds meer mensen hier op een bepaald punt in hun leven tegen aanlopen. Bijvoorbeeld in een burn-out of depressie maar het kan ook al eerder in je leven opduiken in hele persoonlijke en tegelijkertijd algemene levensvragen, zoals wat je hier te doen hebt.

Wanneer je aan de slag gaat met zingeving en op zoek gaat naar dat wat jou zin geeft of wanneer je daadwerkelijk gaat doen en staan voor dat wat jou zin geeft, vindt er een shift plaats. Hoewel we allemaal door blijven ontwikkelen, zul je minder onrust ervaren in wat je doet of over wie je bent. Je ontwikkelingen hebben een bepaalde hoofdrichting. Je bouwt daarop door en je zingeving ontwikkelt zich met je mee. Wanneer je iets doet en je de zin ervan ervaart hou je het werk, de activiteit of wat het dan ook is gemakkelijk lang vol. Je ervaart voldoening, energie, rust, plezier en liefde. Essentiele voeding voor als je wilt Leven met een hoofdletter L! Bovendien profiteer je over het algemeen niet alleen zelf van doen wat jou zin geeft, ook mensen om je heen zullen er van kunnen meegenieten. Of dat nou is omdat jij ze op een directe manier met iets helpt of ‘gewoon’ omdat de rust, het geluk, de liefde en het plezier van je afstralen en anderen met zich meeneemt.


Of te wel, zingeving is een te belangrijk, te wezenlijk onderdeel van wie en wat je bent om niks mee te doen. Tuurlijk is het niet het antwoord op alles en ook als je ermee bezig bent ervaar je nog tijden van hobbels en kuilen in de weg, en tegelijkertijd geeft het je steeds die hoofdrichting en iets om naar terug te keren.

2 keer bekeken0 reacties

Moulin de la Pique, 24170, Pays-de-Belvès, France |

info@dezininn.nl | +33 (0)7 88 54 13 04

© 2020 by Kristel van Os.

De Zin Inn 

SIRET: 845 107 929 00018

(Franse KvK)