5 tips om die ander ècht te Horen! En zelf ook gehoord te worden ;)

Bijgewerkt: 6 jun 2020

Herken je dat? Dat je iets aan het vertellen bent en dat een ander eigenlijk continue inhaakt op jouw verhaal. 'Oh ja inderdaad, ik heb ook eens zoiets meegemaakt toen deed ik.. bla bla' of 'Dat ken ik, ik vond...'. En zeg eens voel jij je dan ook wel eens niet gehoord? Alsof een ander niet echt naar jou luistert?


En hoe vaak herken jij iets van wat een ander aan jou vertelt? Hoe vaak haak jij daarop in? Door iets over jezelf te vertellen of doordat je gedachten ineens afgeleid zijn van de ander en je je eigen gedachtenpatroon volgt, getriggerd door dat herkenningspunt. Een tijdje later ineens realiserend dat je maar met een half oor daar de ander hebt zitten luisteren.


Herkenbaar

We hebben het allemaal, we herkennen iets in het verhaal van een ander waardoor onze eigen belevingen getriggerd worden. Die we misschien gelijk delen (met al onze goede bedoelingen en enthousiasme) of waardoor we even in onze eigen gedachten verzinken en minder goed luisteren naar de ander. Dit gebeurd thuis met onze kinderen, partners maar ook op het werk met een collega of die cliënt of klant.


Lekker afdwalen Van de week vroeg ik mezelf ineens af: hoe goed luister ik nog naar die ander? Deze vraag werd getriggerd door verschillende gesprekken met vriendinnen en verloofde. Ik merkte ineens weer op hoe vaak ik geneigd was mijn ervaring te delen of hoe ik afdwaalde in mijn eigen ervaringen door een beleving van de ander.


Hoe het anders kan

Het deed me weer denken aan een bijzonder fijne module tijdens mijn opleiding tot intuïtief coach. Die ging over luisteren. Luisteren met al je zintuigen aan. Het is één van de basisvaardigheden waar ze ons (weer) heel sterk in wilden trainen: echt, oprecht luisteren naar een ander. En vooral ook leren opmerken hoe vaak je dat niet doet. Niet om hard te zijn en jezelf te veroordelen maar gewoon om je er nog bewuster van te zijn hoe snel je eigen ervaringen en gedachten meedoen in een gesprek en de beeldvorming van de ander. En hoe je dat kunt verminderen, zodat je steeds zuiverder kunt Horen. Horen met al je zintuigen wat een ander te vertellen heeft en naar zijn of haar ervaring ervan.


En oh my... je wordt echt vaker afgeleid door herkenning en gedachten dan je denkt.

Ik had niet verwacht dat ik zo vaak afgeleid werd! Ik vond mezelf altijd een goede luisteraar en kreeg dat regelmatig terug van klanten, vrienden, collega's. Maar tijdens die eerste oefeningen van echt diep luisteren, kwam ik er achter dat er toch vaak een gedachte in mijn hoofd opkwam als: 'Ohh jaaa dat herken ik ook!!! Dat vind ik altijd zo.... en dan doe ik altijd zo... misschien werkt dat voor jou ook...' Helemaal vanuit mijn oprechte enthousiasme en betrokkenheid. En het kan ook leuk zijn om zo'n gesprek met elkaar te voeren waarbij er sprake is van herkenning en een wil om elkaar verder te helpen. Toch is het belang van echt kunnen luisteren, horen, zien en voelen wat een ander zegt en uitdrukt - zonder daar op in te breken met woorden of gedachten - een vaardigheid van onschatbare waarde.


Luisteren of luisteren, horen of Horen?

We merkten het verschil in oefeningen als iemand naar je luisterde en zijn/haar neigingen om af te dwalen opmerkt en herfocust op jou. Intens en vooral heel fijn om je zo gehoord te voelen. Om eens niet goed bedoelt advies direct te krijgen of ervaringen van een ander maar om echt de tijd en ruimte te krijgen om iets te vertellen over/van jou. Zelfs al gaat het maar over hoe leuk het was om dat taartje op te eten! Het verschil in je gehoord voelen als iemand naar je luistert zonder op te gaan in eigen ervaringen of gedachten is magisch. Zowel voor de verteller als de luisteraar.


5 Tips om beter te Horen en Luisteren!

Omdat jij dit natuurlijk ook wilt kunnen, deel ik hieronder een aantal tips met je. Probeer ze eens uit in je volgende gesprek met een klant, collega, je kind of partner! Goed luisteren, Horen, is niet alleen van waarde op werk maar juist ook in al je privé relaties. Het maakt je die persoon waarbij mensen zich echt gezien en gehoord voelen.


TIP 1: Voor je het gesprek in gaat of aan het begin: zet je zelf een intentie. Bijvoorbeeld de intentie: ik luister volledig naar de ander, of: ik merk het steeds op als ik mijn eigen ervaringen of gedachten met het gesprek aan de haal willen gaan en veroordeel mezelf hier niet over maar herfocus weer op het verhaal.


TIP 2: Probeer eens uit hoe lang je de ander kan laten vertellen zonder zelf iets te delen. Bijvoorbeeld door stiltes te laten vallen, stel waar nodig een vraag en laat wel zien dat je nog betrokken bent (dus niet zo hard willen concentreren dat je toch in je eigen gedachten zit ineens :p ik kan het weten).TIP 3: Merk op wanneer er oordelen opkomen. Dat kan over de ander of over jezelf gaan ('dat moet ik nou ook echt eens gaan doen'). En laat dat oordeel weer los. Er is geen noodzaak om daar iets mee te doen op dat moment. Neem het gewoon waar, laat het gaan en luister weer naar de ander.


TIP 4: Als je geneigd bent om snel in te haken of advies te willen geven en in actie te komen, ga eens op je handen zitten tijdens een gesprek! Letterlijk! Als het kan dan hè ;)! Achterover gaan zitten werkt ook goed om uit de actiegedachten te blijven die maken dat je vindt dat je iets moet zeggen waar de ander wat aan heeft bijvoorbeeld.

TIP 5: Luister met al je zintuigen. Klinkt dat vaag? Bedenk dan dit: mensen vertellen met meer dan alleen woorden. Ze praten ook met hun armen, toonhoogtes en met de energie/gevoelens/vibes die ze uitstralen. Deze dingen pik jij niet alleen op met je oren maar ook met je ogen en gevoel. Wat gebeurd er in jouw lichaam of met jouw stemming als iemand spreekt. Ook dit vertelt je boekdelen (zowel over jezelf als de ander). Belangrijk is het hierbij wel dat je vervolgens niet in je gedachten mee laat nemen in al deze ervaringen of deze op de ander projecteert maar ze gewoon waarneemt/opmerkt en je focus weer op de ander legt.


Luistervisualisatie

Een visualisatietechniek die mij bij de laatste tip erg helpt, is om me voor te stellen dat ik in een grote schaal zit die op de stoel ligt en die zich open om mij heen vormt. Daarin is het lekker stil en laat ik alle informatie van de ander welkom in de schaal droppen. Wanneer ik tijdens het gesprek herkenning of eigen gedachtes heb, komen die binnen op hoofdlevel. Dat hoofdlevel ligt letterlijk een heel stuk hoger dan de schaal waarin alle informatie van de ander binnenkomt. Hierdoor kan je razendsnel opmerken of je nog puur op de ander gericht bent (de informatie komt laag binnen) of dat je eigen "hoofddingen" (gedachten, emoties, oordelen) mee gaan doen en de informatie hoog binnenkomt. Vervolgens is het makkelijker om je aandacht weer naar beneden te brengen op de binnenkomende informatie van de ander.


Nu jij en dan...

Dus, ik daag je uit! Ga dit weekend aan de slag met in elk geval één van deze tips en techniek. Het kost je geen extra tijd, wel wat extra aandacht. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt ENN je zult merken hoe veel extra plezier en voldaanheid je uit zo'n gesprek haalt. En wanneer jij op zo'n manier naar mensen luistert, gaan ze dat ook naar jou doen! Of je kunt natuurlijk dit artikel met ze delen ;)!44 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven